Akıllı telefonunuzun veya tabletinizin pil ömrünü nasıl uzatabilirsiniz? Uygulamalardan değil, telefonunuza nasıl davrandığınızdan bahsediyoruz. Pili değiştirilmeyen, tek parça telefonların sayısı her geçen gün çoğalıyor. Bu yüzden pil ömrünü uzatma konusu, eskisinden de önemli. İşte yapabilecekleriniz.
Yazılımları kullanabilirsiniz, ancak...
Android cihazların pil tasarrufu için kullanabileceğinizyazılım tablanlı yollardan bahsetmiştik. Ancak her şeyi uygulamalara bırakmamalısınız. Pilinizin kısa ve uzun dönemli ömründe ona nasıl davrandığınızın da önemi büyük. Yazımızın başlığı Android cihazlar için olsa da, burada okuyacaklarınızın hemen hepsi, aslında tüm telefon ve tabletler için geçerli...
Farklı piller, farklı kurallara sahiptir ancak telefonunuzda muhtemelen bir Lityum iyon pil var. Emin değilseniz, telefonunuzun belgelerine göz atabilir veya arka kapağını açabiliyorsanız açıp üzerinde yazanlara bakabilirsiniz. Ardından yazımızdaki ilgili bölüme atlayın.
Nasıl şarj ediyorsunuz?
Cihazınızı kutusundan yeni çıkardıysanız, ilk yapmanız gereken şey onu şarj etmek. İlk kullanımda pili tamamen boşaltmak iyi bir fikir olmayabilir. Bununla birlikte pilinizi hiçbir zaman bitirmemeniz gerektiğini söylemiyoruz. Piliniz azaldığında onun ne kadar süre dayandığını görebilir ve kullanımınızı buna göre değiştirebilirsiniz.
Lityum iyon piller
Şu en sık kullanılan pil türü olan Li-ion piller, aslında daha yüksek sıcaklıklarda daha iyi performans gösterirler. Ancak yüksek sıcaklık, aynı zamanda pil üzerindeki yükü artırarak şarj kapasitesini düşürür.
Lityum iyon pillerin şarj-deşarj döngüsü sınırlı olduğundan, limite ulaştığınızda pil ömrünün azalmasını bekleyebilirsiniz. Bu yüzden şarj işlemini doğru zamanda yapmalısınız.
Çoğumuz, pilini sürekli şarjda tutar ancak aslında lityum iyon piller, sağlıklı kalabilmeleri için bir dereceye kadar şarj-deşarj döngüsüne ihtiyaç duyarlar. Bu sorunun çözümü, pil şarj oranını yüzde 50 ile yüzde 80 arasında bir yerde tutmak olabilir.
Lityum iyon pilleri şarj etmeden önce bitmesini beklemek, NiCd pillerden kalan bir efsanedir. Lityum iyon pilleri "bellek" etkisine sahip değildir ve tamamen boşaltılmak gibi bir ihtiyaçları yoktur.
LiPo piller
Lityum iyon polimer piller, lityum iyon pillerin bir türüdür ve yönetim bakımından onlara oldukça benzerler. En önemli avantajları ise cihazın şeklini alabilmeleridir. Bu yüzden tek parça gövdeye sahip telefonlarda sıkça kullanılırlar. Bugün iPhone 6 ve HTC One gibi telefonlarda LiPo pillere rastlamanız mümkün.
Nikel kadmiyum pil efsaneleri
Çok eski bir cihazınız varsa, içerisinde nikel kadmiyum pil olma ihtimali yüksektir. Bu piller hakkında yıllar içinde birçok efsane ve yanlış bilgi ortaya çıktı. Peki doğru olanlar var mıydı?
NiCd piller, 500 şarj döngüsüyle sınırlıdır. Dolayısıyla iki seneden önce ömürleri tükenir. Akıllı telefonlar, çoğunlukla bu nedenle NiCd pilleri kullanmazlar. "Bellek efekti" adı verilen şey ise pillerde kullanılan kadmiyum maddesinin bir kısıtlamasıdır. Kadmiyum, kullanılmadığında kristallere dönüşür ve pilinizi boşaltmadığınızda, daha az şarj tutmaya başlar. Pile yüksek voltaj uygulama, diğer bir deyişle "Zapping" yönteminin bu sorunu giderdiğine inanılır ancak bu yanlıştır.
NiCd pilleri en sonuna kadar boşaltmak onlara zarar verecektir. "Pil az" uyarısı aldığınızda şarja başlamalısınız. NiCd pili kullanmasanız bile günde yüzde 1 şarj kaybedecektir ve pili uzun süre kullanmadığınız durumda şarjlı halde bırakmak, ona zarar verecektir.
Şarj
Pil şarj ederken en iyi sonucu almak için cihazınızla gelen adaptörü kullanın. Orijinal şarj cihazı biraz ağır olabilir ancak pil ömrünü koruduğu gibi telefonunuza veya pilinize zarar verme olasılığını oradan kaldıracaktır.
Lityum iyon pilli akıllı telefonunuzu veya tabletinizi bir süre kullanmayacaksanız, en iyi seçenek onu yaklaşık yüzde 50 şarjla bırakmak olabilir. Cihazı depoladığınız yer, normal oda sıcaklığında olmalıdır.
Cihazınızı sıcak yerde bırakmanın piline zarar vereceğini de söyleyelim. Serin yerlerin pile zarar verdiğine dair henüz herhangi bir kanıt olmadığından, oda sıcaklığı veya serin konumlar cihazınız için performans açısından da en elverişli yerler olacaktır.
market raf sistemleri market raf ekonomik raf sistemleri raf sistemleri fiyat raf sistemiraf raf çelik raf çelik raf sistemleri metal raf metal raf sistemleri askılık modelleriaskılık fiyatları metal askılık modelleri raf sistemleri raf sistemleri beşiktaş askılık modelleri stand modelleri dosya dolapları dosya dolapları backlink ekle firma ekleklima servisi istanbul soğutma servisi klima servisi istanbul web tasarım istanbul web tasarım istanbul web tasarım antalya raf sistemleri alanya çelik dolaplar soyunma dolapları dosya dolapları damla etiket damla magnet arşiv raf sistemleri çelik raf sistemleri askılık modelleri mini rack sistem raf sistemleri ikinci el klima web tasarım istanbul alanya ses ışık keywords alanya ses ve ışık sistemleri damla etiket web tasarım istanbul klima servisi istanbul, raf sistemleri beylikdüzü
(c)chip.com
Yorum Gönder